xpages   XPages
     

XPages is een technologie voor applicatie-ontwikkeling voor het maken van collaboratieve webtoepassingen. Het biedt een uitgebreide set gebruikersinterface- en gegevenstoegangscontroles die zijn gebouwd op de Java Server Faces-technologie. XPages ondersteunt de integratie van bestaande Notes / Domino NSF-elementen zoals documenten, views, agents, formules en de beveiliging. Dergelijke toepassingen kunnen worden weergegeven als dynamische web pagina's, zowel in een browser als in de Notes-client. Een XPages-toepassing is XML die wordt geïnterpreteerd door een Domino-server of de Notes-client en weergegeven in een webbrowser of een Notes-client.

De ontwikkelingsinterface in de Notes Designer biedt een intuïtieve ontwerpomgeving met slepen en neerzetten en een XML-bronomgeving.  Het programmeermodel is gebaseerd op standaarden en algemene webontwikkelingsvaardigheden zoals JavaScript, Ajax, de Dojo Toolkit, Server-side JavaScript en JavaServer Faces. De layout wordt beheerd via Cascading Style Sheets (CSS) en logica kan worden ontwikkeld via JavaScript.

De naam XPages is overigens geïnspireerd op het oorspronkelijke idee voor XSP-naamgeving, waar XSP eigenlijk een afkorting was voor "XML Server Pages". Na een eerste rebranding van XSP naar "XFaces", koos IBM destijds voor "XPages" als projectcodenaam voor de technologie die in Domino Designer werd opgenomen.