HCL introduceert een ander licentiemodel
 

Het licentiemodel van IBM voor Domino was nogal complex. Het was gebaseerd op een combinatie van de functies en de versie van de software, gecombineerd met de verwerkingskracht van de server(s) gemeten met behulp van de zogenaamde PVU (Processor Value Eenheid). Deze benadering maakte het lastig om de juiste licentie te bepalen, mede omdat de situatie in de loop van de tijd weer kan veranderen.

HCL heeft de benodigde licentie gewijzigd in een "per gebruiker per maand" model. Dit model is een nieuwe benadering van de licenties van Domino / Notes. Het maakt niet uit hoeveel Domino servers u heeft, de licentiekosten zijn gebaseerd op het aantal gebruikers. Er zijn geen extra kosten voor de verschillende Domino servers. U kunt er zoveel hebben als u wilt, zolang een server alleen wordt gebruikt door gebruikers met een licentie. Er zijn 3 verschillende gebruikersklassen gedefinieerd: CCB, CCX en Gast.

 

CCB-gebruikers

CCB-gebruikers (Complete Collaboration Business edition) zijn werknemers of contractors die volledige toegang krijgen tot alle aspecten van Domino. Ze kunnen een willekeurige client gebruiken (Notes, Nomad, Browser, enz.), applicaties maken en toegang krijgen tot e-mail. Er is ten minste één CCB-gebruikerslicentie vereist om een Domino server te mogen draaien. Wie een licentie heeft gekregen onder het CCB-programma, heeft toegang tot een aantal programma's die eerder afzonderlijk waren gelicentieerd, Natuurlijk Notes en Domino, maar ook Sametime, Traveler, Nomad, Verse en Connections. Volt kan worden toegevoegd tegen een kleine meerprijs per gebruiker per maand.

Een CCB-gebruikerslicentie is de betaalde basis licentie.

 

CCX-gebruikers

CCX (Complete Collaboration External) is een toevoeging op de CCB-licentie, bedoeld voor gebruikers buiten de eigen organisatie. CCX-gebruikers mogen Domino applicaties gebruiken, maar mogen deze niet maken of aanpassen. Ze kunnen elke client gebruiken om toegang te krijgen tot applicaties en mogen e-mail functies gebruiken die in een applicatie zijn ingebouwd (bijvoorbeeld als onderdeel van de workflow). CCX-gebruikers hebben echter geen eigen e-mail.

Een CCX licentie is een betaalde (goedkopere) toevoeging.

 

Gast-gebruikers

Een Domino server met een CCB-licentie kan ook webtoepassingen uitvoeren die een onbeperkt aantal gastgebruikers ondersteunt. Een gastgebruiker kan een anonieme webgebruiker zijn (geen authenticatie) met maximaal "Reader / Depositor" toegang. Hiermee kunt u anonieme web toegang tot applicaties instellen zonder extra licenties.

Gastgebruikers zijn een toevoeging waarvoor niet extra betaald hoeft te worden.

 

Overzicht licentiemodellen

Onderstaande afbeelding van HCL geeft de verschillen tussen de modellen weer:

hcl ccb ccx